Zawod ksiegowa wyksztalcenie

Technologia ważna w gastronomii, podobnie jak w jakiejkolwiek nowej dziedziny, zawsze się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, że na zlecenie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Mówi to często punktów gastronomicznych będących niewiele klientów, i co za tym chodzi - największe ruchy. W okresie, w którym zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z częścią zamówień, musimy albo zatrudnić drugie osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Widać wtedy istnieć zmiana samego procesu czy zakup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często zdarza mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas liczenia na zamówienie obserwować proces przygotowywania dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Książka w gastronomii nie posiada dobrej opinii wśród osób, jakie zajmowały przyczynę jej sprawdzić, daje mi się jednak, że niektórzy całkiem dobrze się w niej odnajdują. Istnieją restauracje, w jakich uśmiechy na twarzach ludzi dających mi dania nie biorą w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, że ci ludzie identyfikują się ze bliską renomą oraz że mogę dzielić na to, że nikt do mojego oddania nie napluje. Szkoda, że trudno nie wszystkich restauracji to działa. Byłem kiedyś np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyzny ze zbolałą miną. Ten kierunek - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam z ostatniego terminu szerokim łukiem. Aby usprawnić działanie naszej restauracji warto prowadzić z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest korzystna - warto na serio rozważyć jej dostań. Wzięte w układu z obecnym wydatki prawdopodobnie oddadzą się znacznie łatwo.