Home Technika Wszystko co musisz wiedzieć o workach próżniowych

Wszystko co musisz wiedzieć o workach próżniowych

written by maciek 31 maja 2016

program magazyn

Pakowanie artykułów spożywczych w sposób próżniowy, jest jedną z najlepszych metod bezpiecznego przechowywania żywności. Produkty należy pakować w odpowiednio do tego przeznaczone woreczki próżniowe.

Worki typu PA/PE

Do pakowania próżniowego najczęściej wykorzystuje się gładkie worki typu PA/PE. Są to niedrogie opakowania, dostępne w różnych rozmiarach, oraz grubościach. Worki powinny być bardzo dobrej jakości, pozbawione smug i przebarwień. Wybór woreczka uzależniony jest od produktu, jaki ma być zapakowany. Do pakowania bardzo twardych serów, lub kości, zalecane jest użycie woreczków o największych parametrach grubości, ponieważ są mniej odporne na rozerwanie. Grubszych worków używa się również do pakowania towarów szybko psujących się, przeznaczonych do ekspozycji, lub kiedy mają być długo przechowywane. Woreczki PA/PE, dedykowane są dla pakowarek komorowych i wykorzystywane do pakowania mięsa, wędlin, ryb, serów, warzyw, i innych produktów. Najczęściej z metody pakowania próżniowego za pomocą pakowarek komorowych, korzystają zakłady przetwórstwa spożywczego, gdzie pakuje się duże partie żywności, oraz duże sieci handlowe, czy magazyny. Powodem jest duży koszt zakupu pakowarki komorowej.

woreczki próżniowe

źródło: http://www.polkas.pl/pliki/sklep/produkty_d/worki_do_pakowania_prozniowego_rozmiar_250_x_350_mm.jpg

Woreczki moletowane

Innym rodzajem opakowań próżniowych, są woreczki moletowane. Taki rodzaj folii, przeznaczony jest dla urządzeń bezkomorowych, które służą do pakowania niewielkich partii produktów. Woreczki moletowane, mają z jednej, lub obu stron przetłoczenia, które mogą mieć rozmaite wzory, np. kropki, linie, kratki, itp. Jest to konieczne, aby sprawnie odprowadzić powietrze, ponieważ pakowanie bezkomorowe odbywa się na zewnątrz, a do urządzenia, wkładany jest tylko brzeg folii, w celu zgrzania. Woreczki tego typu, oferowane są w formie rolki, dzięki temu można uzyskać opakowanie dowolnej długości, co pozwala na pakowanie produktów o dłuższych kształtach np. kiełbasy, lub ryby. Pakowarki bezkomorowe dedykowane są głównie dla gospodarstw domowych, małej gastronomi, oraz niewielkich sklepów. Koszt zakupu jest niewielki, waha się od kilkudziesięciu do około półtora tysiąca, w zależności od producenta.
W zakładach mięsnych, często wykorzystuje się worki termokurczliwe. Charakteryzują się wysokim połyskiem i parametrem obkurczu powyżej 40 %. Dzięki temu pakowane mięso wygląda estetycznie, co przyciąga uwagę klienta.

You may also like

1 comment

Kunegunda 25 lipca 2016 at 12:10

Woreczki próżniowe wyprodukowane są w oparciu o wielowarstwową folię barierową, dzięki czemu są odporne na pęknięcia i wilgoć. Jednakże samo zapakowanie produktu spożywczego w woreczek próżniowy niestety nie wystarcza. Aby w woreczku zrobiła się próżnia (czyli, żeby w woreczku nie znajdował się tlen) potrzebna jest pakowarka próżniowa, która ma za zadanie odessać powietrze i zgrzać woreczek. 

Leave a Comment