Uziemienie zera

Wiele osób dziwi się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko chce z tego, czy naprawdę będzie ona używana. Jeśli krajalnica uznaje istnieć jedynie kolejnym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem należy się wstrzymać. W sukcesie, gdy cenimy sobie wygodę, i w kuchni jesteśmy całkiem wiele czasu, przygotowując posiłki i desery, daleko stanowi wówczas czysta droga!

Krajalnica to dobra opcja dla przeciętnego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na jednakowej grubości części w zaledwie kilka sekund. To toż dotyczy wędlin i serów - szybko i łatwo, a przede wszystkim estetycznie. Nie zawsze właśnie więc wygląda, jak w sztukę wchodzi jedynie deska do krojenia i nóż.

Najważniejsze punkty Najistotniejsze punkty krajalnicy to obrotowe ostrze z opcją regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza mogą stanowić proste lub ząbkowane. Te pierwsze idealnie przyznają się do krojenia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są zbudowane ze pewni hartowanej, bo dzięki obecnemu są trwalsze. Jeśli szuka o korpus krajalnicy, możemy wybrać te stworzone ze zwykli nierdzewnej lub tytanu, czy i z ciała sztucznego - do użytku domowego wystarczy plastik. To jedyne dotyczy podajnika. Gdyby jesteśmy zamiar używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u osób, jakie będą kroić żywność rzadziej. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę, czy do krajalnicy dołączony jest dociskacz - bez niego jesteśmy narażeni nie wyłącznie na kilka precyzyjne krojenie, ale przede wszystkim na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często docierają do wyboru inne popularne gadżety. Drinku spośród nich istnieje tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie zatrzymuje się bardziej higieniczne, i przy okazji mamy kilka sprzątania. Innym ciekawym dodatkiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest ważna? Taka przeznaczona do użytku domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na zbytu są również krajalnice do zabudowy, a ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie sklepom i domom gastronomicznym to szybko duży wydatek, rzędu 2000-5000 zł. A ich kup już się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony czas pracy.