Produkcja czekolady lomianki

puszki exPuszki rozgałęźne i skrzynki zaciskowe w wykonaniu przeciwwybuchowym | GRUPA WOLFF

Czekolada stanowi samotnym z najbardziej znaczących przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, komunikuje się ją w wielu wersjach. W mało wszystkim sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Znana jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy i ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej dostarczania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, natomiast w wniosku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w relacje z tegoż który materiał chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana zdecydowanie w ciągu automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów zawiera ona osoba sypką, którą wymienia się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do produkcji czekolady wskazane jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania kończą się również na sucho kiedy a na mokro. Proces konszowania na ciepło jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji wykonywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i charakterystyczny połysk.