Marnowanie zywnosci ankieta

Każdego roku w Polsce są marnowane, zarówno przez sklepy, kiedy i osoby prywatne, setki ton żywności. Każda rodzina wyrzuca żywność za jakiś pięćdziesiąt złotych. Skutecznym wyjściem jest pakowanie próżniowe żywności.

Koszt zakupu maszyny do próżniowego pakowania żywności, ma od kilkudziesięciu do około półtora, lub dwóch tysięcy, w relacji od producenta i wartości, jakie jest. Wydatek poniesiony na zakup, dość już się zwróci, ze powodu na ostatnie, że będziemy kupić mniej jedzenia. Wyposażenie jest szczególnie ciężkie w obsłudze. Cały proces liczy na złączeniu jednej strony folii, następnie należy dać produkt, po czym następuje zgrzanie z przeciwnej części, z jednoczesnym odsysaniem powierza przez pompy zamknięte w maszynie. W obecny rada folia idealnie należy do pakowanego produktu, również stanowi on hermetycznie zamknięty. Pakowanie próżniowe pozwoli na liczne przedłużenie przydatności do użytkowania, w zależności od produktów, od trzech do pięciu razy, i kładąc ją w lodówce lub zamrażalce jeszcze dłużej. Takie pakowanie żywności, jest idealnym środkiem na wszystkiego typu biwaki, gdzie nie ma dostępu do lodówki, lub stanowi on niski. Dzięki tej metodzie, żywność długo zachowuje świeżość, i jej smak oraz dodatek, czy wartości odżywcze, też się nie zmieniają. Jedzenie zachowuje odpowiednią wilgotność, a przechowywane w zamrażalniku, nie ulega zmarzlinie. Pakowanie próżniowe, chroni przed bakteriami oraz pleśnią, zawsze należy pamiętać, aby przed dotknięciem oddanego do zapakowania produktu, umyć dokładnie ręce, lub nałożyć rękawiczki, aby uniknąć przedostaniu się drobnoustrojów na utrzymanie. Technika ta zarówno pozwala, na obniżenie czasu marynowania mięsa do ok. dwudziestu minut, istnieje to zdrowa oszczędność czasu, i powoduje łatwo przygotować potrawę, jak np. zjawią się niespodziewani goście. Pakować można dosłownie wszystko: ryby oryginalne i wędzone, mięso, gotowe dania, itp.