Kasa fiskalna przepisy

Kuchnia polska kładzie się w przewadze na daniach mięsnych. To z środka w który stworzymy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie wynikiem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie można tworzyć tego, gdyby jesteśmy pomysł schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia przebywamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto dbać o czystości w wypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po zrobieniu będzie ono czyste i przyjemne. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym systemem stanowi jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi wówczas ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i dodatek.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy wypracować z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony że się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie zorganizowaną przez nas marynatę a będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, że na im młodszym ogniu będziemy ostatnie wydawać, tym doskonale. Mięso zbiera się w części z białka i tłuszczu, dlatego za bliska oraz doskonała temperatura powoduje, że wystaje się ono cienkie i łykowate. Smażąc je na mniejszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu uchroni ono swoją soczystość i smak.