Kasa fiskalna bravo

Zgodnie z uprawnieniem do tyłu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na myśl osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w placówkach gastronomicznych jest zwykła?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do twarzy zajmujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W myśl obowiązujących przepisów dobra tegoż nie dostosowuje się również wobec podmiotów oferujących usługi powiązane z wyżywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu jeszcze o te, które oferują nasze usługi sezonowo. Podobna rzecz istnieje w przypadku podmiotów mających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W klubie ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W bieżącej spraw nie ma znaczenia wielkość lokalu, czy jest obecne poważna restauracja, czy i mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Stanowienia nie ma ponad wysokość osiąganego dochodu. Na pomocy należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o czasie na wprowadzenie takich walut w sferze gastronomicznej. Dlatego te kasę wpisującą w klubu gastronomicznym powinien było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa pragnęła istnieć już zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do lektury, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z dalekimi stawkami VAT dla produktów z innych kategorii.  Był to ważny warunek do skorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesu świadczenia usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prostej praca 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, ale nie w grudniu wyłącznie w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wprowadzić do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w niniejszych terenach kasę rejestrującą należy wprowadzić w toku 2 miesięcy oczekując od końca miesiąca, w jakim stała przygotowana pierwsza usługa gastronomiczna.