Jedzenie lata 90

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że wykonam pewnego sposobie atrakcję dla mojej dziewczyny. W układach miałem dwudaniowy obiad i deser dany w towarzystwie wina i świeczek zapachowych ze wielkiego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo bogate danie, ale także trudne w wykonaniu, ponieważ małże trzeba wiedzieć dobrze usmażyć, aby wydobyć spośród nich służę smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest dość mierny. W wartości mógłbym stwierdzić, że początkujący, ponieważ wówczas istniałoby przy prawdy. Zlokalizował w internecie przepis na dalekie sandżaki. Niestety stanowił kłopot ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było napisane po angielsku! No, tylko nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i odchodzimy na żywioł, zgodnie z intuicją kucharza (której niewątpliwie nie mam). Postanowiłem, że dodam te małże w otoczeniu warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba też warzywa najpierw obrać i pokroić. Tworzył się stresować, bo czasu było coraz mniej a ja byłem bardzo w gospodarstwu. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że dotarłem na domowy palec... No, a jak jedyny pan nie dałem za wygraną. Spotkał na plan - szatkownica do warzyw. Obecne stanowił tak strzał w dziesiątkę. Nie dość, że zaoszczędziłem kilka chwili na krojeniu to także nie musiałem bać się o swoje życie przy zastosowaniu szatkownicy. Jak to całość było szybko gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się oczywiście oczywiście jak na obrazie ze strony internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że miałem zrobić jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do pobliskiego sklepu po żurek w słoiku i wylałem go do garnka a potem tylko doprawiłem. Na deser był zrobione już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się żeby to wykonać dzień wcześniej, bowiem nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie parę minut, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Luba była zaskoczona i duża podziwu dla moich umiejętności kulinarnych.