Gniazdko z uziemieniem

Wiele osób dziwi się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko chce z tego, czy naprawdę będzie ona stosowana. Jeśli krajalnica planuje stanowić jedynie kolejnym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem chodzi się wstrzymać. W sukcesu, gdy cenimy sobie wygodę, natomiast w kuchni spędzamy dość dużo czasu, przygotowując obiady i desery, łatwo stanowi więc właściwa droga!

Krajalnica to wyjątkowa opcja dla przeciętnego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na jednakowej grubości części w tylko kilka chwil. To toż tyczy wędlin i serów - łatwo i łatwo, a przede każdym estetycznie. Nie zawsze racja więc oczekuje, jeżeli w sztukę wchodzi jedynie deska do krojenia i nóż.

Najistotniejsze czynniki Najistotniejsze składniki krajalnicy to obrotowe ostrze z perspektywą regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza mogą stanowić proste lub ząbkowane. Te liczby doskonale przydają się do krojenia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są zrobione ze pewni hartowanej, bo dzięki obecnemu są trwalsze. Jeżeli należy o korpus krajalnicy, możemy wyszukać te wyprodukowane ze pewni nierdzewnej lub tytanu, albo również z tworzywa sztucznego - do celu domowego wystarczy plastik. To samo tyczy podajnika. Jeśli jesteśmy sens używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u osób, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę, czyli do krajalnicy dany jest dociskacz - bez niego jesteśmy narażeni nie wyłącznie na mało precyzyjne krojenie, ale przede wszystkim na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często dają do zestawu inne popularne gadżety. Drinku z nich stanowi tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie stoi się bardziej higieniczne, a przy okazji jesteśmy kilka sprzątania. Innym ciekawym smakiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest cenna? Taka przeznaczona do użytku domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na placu są również krajalnice do zabudowy, oraz ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i lokalom gastronomicznym to szybko spory wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Choć ich kup łatwo się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony czas pracy.