Garderoba glamour

Nadchodzi oczekiwana od tradycyjna wiosna. To nie tylko możliwość na spędzenie paru zbędnych kilogramów, lecz więcej na zmianę swoich nawyków żywieniowych. Cieplejsza aura skłania nas bowiem do porzucenia ciężkostrawnej diety opartej na mięsie i nabiale i wzięcia ze zdrowia, jakie proponują nam sałatki.

Witaminy Sałatki są dużą bombę witaminową. Dają nam one wszystkich składników koniecznych do ważnego funkcjonowania systemu. Polacy zawsze ale są smykałkę do chętniejszego sięgania po artykuły pochodzenia zwierzęcego. Dlatego naprawdę wiele wśród naszych rodaków schorzeń układu krążenia. Choroba wieńcowa, miażdżyca oraz nadciśnienie są wciąż jedną z podstawowych przyczyn zgonów w podeszłym wieku. Częstsze jedzenie sałatek i minimalizacja produktów pochodzenia zwierzęcego minimalizują ryzyko wyżej wymienionych schorzeń.

Lekkostrawność Warzywa są o dużo bardziej delikatne niż mięso i nabiał. Mniej występują w systemie pokarmowym, dzięki czemu po ich użytkowaniu czujemy się lepiej. Warzywa posiadają odczyn zasadowy w przeciwieństwie do produktów mięsnych. Dzięki temu nie prowadzą one wywiadów ze zgagą i nadkwasotą. Dieta oparta na spożywaniu sałatek jest dlatego silniejsza i estetyczniejsza dla swego organizmu pokarmowego.

Łatwość przygotowania Przygotowywanie sałatek bynajmniej nie jest delikatne, szczególnie, jeżeli posiadamy odpowiednim sprzętem. Szatkownica do warzyw elektryczna sprawi, że dokonamy je niezwykle szybko. Wystarczy tylko wybrać warzywa, z jakich chcemy zrobić sałatkę, poszatkować je przy pomocy maszyny, wymieszać i skropić wyciągiem z cytryny. W przeciągu paru chwili jesteśmy młody i pełnowartościowy posiłek.

Kaloryczność Zanim nadejdą jasne i ciepłe dni, warto zrzucić nieco tkanki tłuszczowej nagromadzonej podczas zimy. Najskuteczniejszym sposobem, by uzyskać upragnioną sylwetkę, jest pójście na dietę opartą na warzywach i sałatkach. Szybko przekonasz się, że może być ona o moc lepsza z tradycyjnych polskich bigosów i schabowych. Co dobrze, żeby przygotować pyszną sałatkę, nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy inwencja i wyobraźnia. To zaledwie od nas chce, z których składników stworzymy naszą smaczną i ekologiczną sałatkę.