Artykuly spozywcze wloskie

http://erp.polkas.pl/rozwiazania-e-commerce-a-nowe-kierunki-w-biznesie/

Artykuły spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w postaci, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Pomysłów na to, w który rób zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest wielu, a jedynym z nich jest częste przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi owo proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego gatunku przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki wykonane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dopasowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z szerszej folii, tymże bardziej silny), powinny stanowić atesty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE ukazuje się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką wartością (wykonana z profesjonalnej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a i produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego materiału (nie zmieniają smaku oraz dodatku, nie nadają mu bliskich marce), niektóre przyznają się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to niezwykła metoda na ograniczenie marnotrawstwa. Tym niezwykle, że pakowanie próżniowe można używać zarówno w gospodarstwach domowych.